Huom. Useimmat valokuvat voi suurentaa hiirellä klikkaamalla.

Matkakertomus Itävallasta

Saapuminen Itävaltaan

Teimme matkan omalla autolla Ruotsin ja Tanskan kautta. Menomatkalla matkustimme lautalla Gedseristä Saksan Rostockiin, paluumatkalla perinteisempää reittiä Puttgardenista Rødbyhyn. Menomatkalla yövyimme Rostockissa ja Itävallan rajan lähellä Büchelbergissä.

Aamulla valitsimme navigaattoriin ensimmäisen kohteemme Itävallassa, Engelhartszell-nimisen kylän. Navigaattori ohjasi meidät kapeille paikallisteille. Yhdessä kohtaa tie oli kaivettu auki niin syvältä, ettemme ensin tahtoneet uskoa sitä käytössä olevaksi. Mutta suunta oli oikea, ja jonkin ajan kuluttua tulimme T-risteykseen, jonka takana oli joki. Navigaattori neuvoi kääntymään vasemmalle, ja noin kymmenen kilometrin jälkeen se ohjasi meidät pienelle, kolme tai neljä ajoneuvoa kantavalle lautalle, jolla pääsimme vastarannalle.

Engelhartszell

Engelhartszellissä on luostari, jossa valmistetaan hyviä liköörejä ja hyvää juustoa. Ostimme molempia. Luostarin kirkko on hyvin koristeellinen.

Arkkitehtuuri

Hinterhausin linna

Aggsteinin linna

Wien

Schönbrunnin palatsi

Wienin keskusta

Prater-puisto

Prater-puistoon oli matkaa niin paljon, että menimme autolla. Pääkohteemme oli tietenkin kuuluisa maailmanpyörä, jossa ajoimme kierroksen. Alue on täysimittainen huvipuisto, siellä on jopa toinen, nykyaikaisempi maailmanpyörä, mitä pidin vähän mauttomana.

Erzberg

Gesäusen luonnonpuisto

Weidendom

Weidendom oli vaikea löytää. Tien vieressä kulkevan polun yläpuolella oli kuitenkin toisessa suunnassa kyltti, jonka perusteella osasimme etsiä oikeasta suunnasta.

Dachstein

Hotellilta oli matkaa Dachsteiniin kymmenkunta kilometriä. Yritin etsiä parkkipaikalta tyhjää ruutua varjosta, mutta en löytänyt. Jouduin jättämään auton auringonpaisteeseen.

Halusimme käydä vain kahdessa kohtessa, huipulla ja jääluolassa, mutta molempiin päästäksemme meidän oli ostettava kallein lippu, kahdelta 55 euroa, jolla olisi päässyt kaikkiin kohteisiin. Nousimme ensin huipulle. Köysiradan vaunut lähtivät 15 minuutin välein, edellinen oli juuri mennyt. Ensimmäisellä vaunulla pääsimme välitasanteella, jossa oli uusi odotus, ja sitten toinen vaunu vei meidät huipulle. Sieltä pääsee vielä eteenpäin kolmannella köysiradalla, mutta se suuntautuu vuoren toista puolta alaspäin.

5fingers

Huipulla on kaksi näköalapaikkaa, Welterbespirale ja 5fingers. Edellinen on huipulta kohoava rakennelma, jonka kaarevan portaikon reunaan on merkitty maailman tunnettujen nähtävyyksien nimet, suunnat ja etäisyydet. 5fingers on jyrkänteen reunalle rakennettu viisihaarainen parveke. 5fingers itse on isompi nähtävyys kuin siltä avautva näköala. Jyrkänteen korkeudeksi ilmoitetaan yli 400 m, mutta pystysuoraa pudotusta on vähemmän, eikä paikka tee täyttä oikeutta rakennelmalle.

Varjoliitoa

Vuori näyttää olevan suosittu lähtöpaikka varjoliitäjille. Huipulla viettämänämme aikana sieltä lähti kolme liitäjää. Huipulla puhaltanut heikko tuuli riitti pullistamaan varjon, kun tämä kääntyi vastatuuleen ja alarinteeseen päin. Sitten liitäjä vain hyppäsi varjon kyytiin ja liukui eteenpäin paljon rinnettä loivemmassa kulmassa. Ainakin yksi liitäjä ilmeisesti löysi metsän päältä nousevan ilmavirtauksen, sillä hän oli vielä kymmenen minuutin kuluttua melkein lähtökorkeudella. Hauskan näköistä, ja vähän harmitti, että itse piti laskeutua vuorelta köysiradalla.

Jääluola

Itävallassa on useita jääluolia. Kuuluisimmassa, Eisriesenweltissä, on valokuvaaminen kielletty, mikä oli osasyy siihen, että valitsimme Dachsteinin luolan. Varmistin ennen matkaa sähköpostitse, että kuvaaminen on täällä sallittua.

Palattuamme köysiratojen välitasolle ilmoittauduimme toimistoon jääluolakierrokselle. Saimme ryhmän numeron ja ohjeet nousta polkua pitkin luolan suulle, nousun opastettiin kestävän noin kaksikymmentä minuuttia. Verkossa oli varoitettu, että polun kiipeäminen ottaa kunnon päälle, ja se tosiaan nousi aika jyrkästi, kaksikymmentä minuuttia sellaista ei olisi ihan kevyt urakka. Kymmenen minuutin kuluttua tulimme luolan suulle. Olimme siis nousseet kaksi kertaa suositusta nopeammin, ja aivan turhaan, sillä luolan suulla olleen taulun mukaan ryhmämm lähtöön oli yli puoli tuntia.

Halstatt

Grossglockner

Grossglockner on Itävallan korkein vuori. Sen rinteelle pn rakennettu tie, joka nousee yli 2500 metriin.

Jäätikkö

Murmelit

Murmelit ovat oravien heimoon kuuluva jyrsijäsuku, jossa on 14 lajia. Itävallassa elävä laji, alppimurmeli, Marmota marmota, on murmeleista kookkain ja samalla maailman isoin orava. Sitä tavataan myös Karpaateilla, Tatralla, Pyreneillä ja Apenniineilla 800--3200 metrin korkeudella. Murmelit ovat erinomaisia kaivajia ja pystyvät tunkeutumaan kovaankin maahan. Ne rakentavat itselleen tunneliverkoston, jossa ne viettävät enimmän osan ajasta. Murmelit sietävät huonosti lämpöä, joten ne tulevt ulos ruokailemaan mieluimmin aamu- ja iltapävällä; helteellä ne saattavat pysytellä maan alla koko päivän. Ne syövät kasveja, siemeniä, hyönteisiä, hämähäkkejä ja matoja. Vaaran havaitessaan ne viheltävät kimeästi varoitukseksi. Murmelit nukkuvat talviunta pitkään, joten niille on tärkeää kasvattaa itselleen kesän aikana riittävän paksu rasvakerros.

Krimmlin putoukset

Krimmlin putoukset olivat opaskirjassa ja verkkosivuilla kovasti mainostettuja. Putousten kerrottiin olevan Euroopan korkeimmat. Kyseenalainen ennätys, sillä putous ei ole yhtenäinen van koostuu useista pienemmistä putouksista, joiden välillä joki virtaa uomassaan. Putoukset eivät myöskään näy kovin hyvin, koska metsä peittää niistä suuren osan. Tien varrella oli levennys pysähdyspaikaksi putousta katsomaan tuleville, mutta se ei ollut paras näköalapaikka. Putouksen näki paremmin ylempää, missä tien vieressä oli yhden auton vetävä paikka. Sen vieressä oli piikkilanka-aita, mutta aidan ali ryömimällä pääsi kohtaan, jossa rinteen puut eivät peittäneet näkymää putoukselle; putouksen ympärillä kasvavat puut kätkivät suurimman osan joesta täätäkin käsin katsoen.

Salzburg

Mozartin syntymäkoti


Muut matkat