Huom. Useimmat valokuvat voi suurentaa hiirellä klikkaamalla.

Matkakertomus Etelä-Afrikasta

Matkareitti

Matka alkoi lennolla Helsingistä Johannesburgiin. Sieltä vuokrattiin kuuden miehen ryhmälle auto, jolla ajettiin ensin Zimbabween, Botswanan kautta Namibiaan ja Kalaharin autiomaan kautta takaisin §Johannesburgiin. Matkanjohtaja oli geologi, joka oli viettänyt tällä alueella useita vuosia. Paluumatkalla koneenvaihto Bulgariassa jätti muutaman tunnin aikaa Bulgarian Sofiassa.

Gwanda

Viktorian putoukset

table> [kuva]

Viktorian putoukset ovat 108 metrin korkuisina ne jäävät kauas jälkeen 970-metrisistä enkelikputouksista ja 580-mterisistä Sutherlandin putouksista- jeat ja 1708 metriä leveät ja niiden keskivirtaama on 1088 kuutiometriä sekunnissa. Suurin mitattu virtaama oli 12600 kuutiometriä sekunnissa. Viktorian putoukset jäävät jälkeen Joulukuussa kuiva kausi oli lopuillaan ja Sambesin virtaama oli pienimmillään.

Pahkasikoja

Etoshan kansallispuisto

Juomapaikat

Osa puiston eläimistä (mm. leopardi ja muutamat antiloopit) tulee toimeen ilman nestemäistä vettä. Ne käyttävät tarkasti ravinnon palaessa syntyvän veden. Muut eläimet ovat riippuvaisia juomapaikoista, joita on alueella hajallaan puistossa, osaksi ihmisten rakentamina. Niitä on sen verran niukasti, että sopivaa vierailuaikaa pitää harkita. Seepralaumasta lähtee tunnustelija, joka lähestyy kuoppaa varovasti ja peruuttaa jos esimerkiksi haikara läpsäyttää siiåiään.

[kuva]

[kuva]

Namibin autiomaa myötäilee rannikkoa 50-166 kilomterin levyisenä ja 1600 kilometrin pituisena. Sen uskotaan olevan vanhin nykyisistä aavikoista, noin 80 miljoonaa vuotta.

Ambomaan suomalainen lähetysasema

[kuva]

[kuva]

Marabou-haikarat

[kuva]

Seeprat

[kuva]

[kuva]

Norsut

Naarasnorsut elävät pienissä laumoissa, sisarusten ja poikasten laumoissa. Urokset elelevät yksikseen.

Leijonat

[kuva]

Antilooppi

[kuva]

[kuva]

Kudu

[kuva]

Flamingot

[kuva]

Flamingot elelevät rannikolla suurina laumoina. Laumassa on kollektiivineni vartiointi:: Mikää yksitäinen lintu ei paljoa tarkkaile ympäristöään, mutta jos jokin osa laumasta hätistetään lentoon, naapurit tekevät samoin, ja koko parvi nousee,

Kotka

[kuva]

Kutojalinnut

[kuva]

Kutojalintujen koiraan punovat oljista pesän ja yrittävä houkutella naaraan asettumaan siihen. Hyvään ripustuspaikkaan ilmestyy useita pesiä.

Tasavaltalaiset

Toinen laji, , on sosiaalinen ja rakentaa yhteispesiä, joissa on jaetut seinät.

[kuva] [kuva]

[kuva]

Musta lintu

[kuva]

Naarasnormut ja poikaset elävät perhelaumoissa. Urokset elävät yksikseen.

Varjoa etsivät antiloopit

[kuva]

Shakaali

[kuva]

Maaorava

[kuva]

Maaoravat ovat kesyjä ja kärkkäitä makupaloille.

Keihäsantilooppi

[kuva]

Strutsi poikineen

[kuva]

Suolatasanko

[kuva]

Etoshan keskiosa on alankoa, josta ei ole laskujokea. Alue on osan vuotta tulvaveden peitossa, mutta kuunassa ilömastossa se haihtuu ja jättää jälkeensä tasaisen suola-aavikon.

[kuva]
[kuva]

Perinteinen afrikkalainen talo on paaluaidalla ympäröity alue, jonka sisällä on useita pienempiä aidattuja alueita ja käytäviä. Alueelta löytyy nuotioaukio, isännän ja emännän maja, viljavarasto ym. Talon pohjakaava vaihtelee niin, ettei mahdollinen hyökkääjä tiedä, mihin iskeä.

[kuva]
[kuva]

h2>Autiomaan kasvillisuutta
[kuva]

Namib on kuiva mutta ei autio.

[kuva]

[kuva]

Kivettynyt metsä

[kuva]

Kivettymät syntyvät mudan alle jäävistä kasveista ja eläimistä. Hyvällä onnella kivettyneen puun ulkonäkö on hyvin samanlainen kuin el'v'n.

Sipulieroosio

[kuva]

Vuorten yli puhaltava tuuli ja sen kantama hiekka kkovertavat kallioita erikoisella tavalla. Kalliosta erottuu muutaman metrin möhkäleitä, ja kulutus on suurinta kimpaleiden tyvessä. Lohkare kuroutuu irti kalliosta, ja kun oheneva antura ei enää jaksa kannatta kimpaletta rinteessä se lohkeaa jättäen lohkeamiskohtaan tunnusonaisen jäljen.

[kuva]

Kauriin kääntöpiiri

[kuva] [kuva]

Kauriin kääntöpi on se leveysaste, jolla aurinko paistaa suoraan ylhäää talvipäiväseisauksen aikaan.

Kalahari

[kuva]

[kuva]

Welwitschia mirabilis on erikoinen kasvi, joka kasvaa Namibin autiomaassa ja Angolassa.

Vuolukiven veistäjät

[kuva]

Zimbabwessa on runsaasti vuolukiveä, ja sitä veistetaään matkamuistoiks.i

Kalliopiirrokset

[kuva] [kuva]

Kalaharissa elävä Sa-kansa on tehnyt kallioon sekä piirroksia etttä kaiverroksissa. Niiden tarkoituksesta on erilaisia olettamuksia. Joissain piirroksissa on selvästi eläin ja sen jaloista viiva kallionseinämän pohjalle, jossa on saman eläimen jälki. Näyttää siltä, että piirrosta on käytetty jäljittäjien kouluttamiseen.

Martin Luther

[kuva]

Rahti Namibin autiomaan yli kulki härkien vetämillä vaunuilla. Reitin varrella oli liian vähän kasvillisuutta härkien ruuaksi, ja härkiä kuoli paljon. Luutnantti Edmund Troost yritti ratkaista ongelmaa höyrykäyttöisellä veturilla. Se ei onnistunut kovin hyvin. Kulkupeli juuttui hiekkaan vähän väliä ja kulutti tolkuttomasti vettä. Veturia kuitenkin käytettiin muutamalla matkalla Nonidasiin. Vvuonna 1897 vaunun moottori rikkoutui neljän kilometrin päässä Swakopmundista, ja se jäi veturin viimeiseksi matkaksi. Vaunu hylättiin sille paikalleen. Vuosikymmeniä myöhemmin sen ympärille rakennettiin katos suojaksi tälle erikoiselle kulttuurimuistomerkille. Laite sai nimen Martin Luther, tämän kuuluisan saksalaisen kirkonmiehen mukaan, Hänen kerrotaansanoneen "Tässä seison enkä muuta voi."

Kimberleyn timanttikaivos

[kuva] [kuva] [kuva]

Timantteja syntyy Maan vaipassa 150-250 kilometrin syvyydessä, missä timantti on termodymaamisesti stabiili. Timantit kulkeutuvat laavpurkausten mukana maan pinnalle, mutta samalla ne alkavat muuttua grafiitiksi, joka on hiilen styabiili muoto huoneenllämmössä ja normaalipaineessa. Muutos on hidas, ja käy lämpötilan laskiessa vielä hitaammaksi. Tavallisesti kiviaineksen kulku maanpinnalle vie niin paljon aikaa, että muutos ehtii tapahtua. Mutta jos timantit kulkeutuvat syvyydestä pinnalle hyvin nopeati, timantit säilyttävät olomuotonsa, ja huoneenlämmöss muutos on niin hidas, ettei sillä ole merkitystä.

Nopeasti pintaan noussut laava tunnistetaan

[kuva] [kuva]
>
<img src=